Μια σημαντική ημέρα για την παγκόσμια κοινότητα αποτελεί η 15η Φεβρουαρίου, «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου».
Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την ενίσχυση των δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τον παιδικό καρκίνο, την εξάλειψη των προκαταλήψεων και την έμπρακτη υποστήριξη των παιδιών και εφήβων με καρκίνο, αλλά και των οικογενειών τους.
Τα στοιχεία που καταγράφονται επίσημα και επιστημονικά είναι χαρακτηριστικά τόσο για το μέγεθος του προβλήματος όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Κάθε χρόνο περισσότερα από 400.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Ο στρατηγικός στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικία παραμένει η εξάλειψη του πόνου και της ταλαιπωρίας που βιώνουν τα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο και η αύξηση της επιβίωσης κατά 60% για όλα τα παιδιά με καρκίνο μέχρι το 2030. Για το 2023 η Παγκόσμια Εκστρατεία κατά του παιδικού καρκίνου αποσκοπεί στην απόδοση φόρου τιμής στις οικογένειες και τους φροντιστές των παιδιών και των εφήβων με παιδικό καρκίνο για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη ζωή τους.
Στη χώρα μας περίπου 300 με 350 παιδιά και έφηβοι νοσούν κάθε χρόνο από νεοπλασματικά νοσήματα και λαμβάνουν φροντίδα, κατά κανόνα, σε μία από τις οκτώ Μονάδες Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας, μεταξύ αυτών και στην Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠαΓΝΗ.

Η Κλινική αυτή λειτουργεί για περισσότερα από 30 χρόνια και αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς που υπάρχει στην Κρήτη, καθώς έχει επιδείξει σημαντική πορεία, επιτελώντας πολύτιμο έργο στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης των παιδιών και εφήβων με καρκίνο και των οικογενειών τους, εφαρμόζοντας όλα τα επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και προσφέροντας ψυχοκοινωνική στήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόληψη κατά του παιδικού καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση και η διασφάλιση της πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία, ιατρική φροντίδα και στήριξη από εξειδικευμένες μονάδες παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας αποτελούν τα πολύτιμα όπλα των παιδιών και των εφήβων στο ταξίδι τους προς την ίαση.
Όλες και όλοι μας μπορούμε να συστρατευτούμε για τη δημιουργία ενός εικονικού «Δέντρου Ζωής», στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα αγάπης, κουράγιου, αισιοδοξίας και ελπίδας και τιμώντας τα παιδιά και τους εφήβους που νοσούν με καρκίνο για το απαράμιλλο θάρρος και τη γενναιότητα που επιδεικνύουν.

Ως ιατρός Παθολόγος – Ογκολόγος και Εντεταλμένος Σύμβουλος στον τομέα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης πιστεύω ακράδαντα πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε διαχρονικά τις δράσεις καταπολέμησης του παιδικού καρκίνου, καθώς και το έργο της Κλινικής Αιματολογίας – Ογκολογίας Παίδων του Πανεπιστημίου Κρήτης – ΠαΓΝΗ. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή τη μάχη με έναν εχθρό που δεν είναι ανίκητος αλλά μέσα από πολιτικές και δράσεις μπορεί να στηρίξει τον μικρό ασθενή, το οικογενειακό του περιβάλλον και τις δομές υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σημαντικές κάτω από δυσμενείς πολλές φορές συνθήκες.
Από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου συμπορευόμαστε στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου και ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε ένα κόσμο χωρίς καρκίνο. Για να δούμε περισσότερα παιδικά πρόσωπα να χαμογελούν.