4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου
Με το σύνθημα «Να κλείσει το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου» «Close the Care Gap», σηματοδοτείται για το 2023 η Παγκόσμια Εκστρατεία του καρκίνου, για την επιτακτική ανάγκη άρσης των ανισοτήτων και των εμποδίων στην πρόσβαση, στην πρόληψη στην έγκαιρη διάγνωση, την θεραπεία και ανακουφιστική φροντίδα των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο.

Όλοι αξίζουν πρόσβαση στη φροντίδα του καρκίνου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόληψη του καρκίνου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας στον 21ο αιώνα και διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, το 40% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν αποτελεσματικά μέτρα πρωτογενούς πρόληψης.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του καρκίνου, 12 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Δείτε εδώ τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του καρκίνου:

Την ίδια αυτή στιγμή στη χώρα μας, όπως τονίζει και η τελευταία Έκθεση του ΟΟΣΑ, η πρόσβαση στην φροντίδα του καρκίνου στην Ελλάδα περιορίζεται από πολλούς παράγοντες με κυριότερους, τη συρρίκνωση του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, την απουσία Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο και Εθνικού Μητρώου Καρκίνου, την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τα κενά στην ιατρική εκπαίδευση στην ογκολογία. Είναι ανεπαρκής ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και τα υλικά που απαιτούνται για την άρτια παροχή υπηρεσιών ογκολογίας.
Τα σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τα οποία, όπως υπογραμμίζει, προκαλούν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία, που στην ουσία ωθούν τους καρκινοπαθείς στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να πληρώνουν την περίθαλψη από την τσέπη τους. Δεν αναπτύχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ολοκληρωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου και έτσι η συντριπτική πλειονότητα των προληπτικών εξετάσεων γίνεται σε ευκαιριακή βάση, με ένα μεγάλο μέρος του κόστους να πληρώνεται από τους πολίτες. Παράλληλα, δεν εφαρμόζονται μηχανισμοί επιτήρησης, δεν διατίθενται άμεσα τα καινοτόμα φάρμακα, με την δαπάνη για την περίθαλψη του καρκίνου στην Ελλάδα να συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ.
Πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και να υπάρξει ένα Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δωρεάν Προσυμπτωματικού Ελέγχου για όλους, να λειτουργήσει το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου ώστε να ξέρουμε που ακριβώς βρισκόμαστε και πως θα διαχειριστούμε τη μάστιγα του καρκίνου και να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, προσβάσιμο για όλους και για όλες χωρίς εμπόδια και περιορισμούς.